Tweede klimaattop Vlaanderen 1 december 2016

De klimaattop van de goeie initiatieven

Op donderdag 1 december 2016 kwamen de klimaat- en energietrajecten van de Vlaamse Regering samen op de Vlaamse Klimaat- en Energietop in Gent. Ook ecoTips was aanwezig om te ontdekken waar Vlaanderen tegen 2020 zal staan als energie- en klimaatvoorbeeld.

Advertising
 

Sinds de vorige klimaattop van april werd er in specifieke rondetafels vergaderd en gingen zo’n 70 organisaties vrijwillig een klimaatengagement aan. De verwachting was dan ook dat er tijdens de top in de Ghelamco arena goed samengespeeld en gescoord werd…

 

Veel goeie initiatieven…

Maar Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap zette meteen de toon: er zijn veel goeie initiatieven maar met gewone efficiëntieverhoging gaan we er niet komen. De boodschap voor het beleid was unaniem: graag een consistent, coherent en visionair beleid. En enkel een verduurzaming van de energiesector zal niet volstaan. Een sterk sectoraal beleid moet ervoor zorgen dat we in Europa volledig de omslag kunnen maken.

(lees het volledige verslag van Hans Bruyninckx zijn pleidooi in ecoTips december – nog geen abonnement? klik hier)

  

…meer budget…

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege kondigde aan dat de regering tegen 2019 300 miljoen euro extra investeert in klimaatbeleid.

 

…de ondertekening…

De Vlaamse klimaattop eindigde met een engagementverklaring van de Vlaamse Regering en de ondertekening van het Vlaams Klimaat- en Energiepact

Net voor deze ondertekening pareerde Minister-President Geert Bourgeois nog de kritiek op het nieuwe Plan Ruimte Vlaanderen: “Dit is geen bouwstop of betonstop maar een trendbreuk naar meer verkerning.”

Herbekijk de video van de ondertekening:

 

…en nu begint het echte werk.

 Het volledige artikel over de Vlaamse Klimaattop lees je in ecoTips december.

 

datum: 5 december 2016
bron: eigen verslaggeving


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *