Erik de Groot toont de microplasticsvrije sportshort van Iron Roots (beeld: Iron Roots)

Start-up wil microplasticsvrije sportkledij maken

Meer dan 90% van alle sportkleding wordt gemaakt van plastics zoals polyester en nylon, van minerale olie dus. Naast de CO2-uitstoot is er echter een ander probleem: microplastics.


Deze microplastics komen vrij bij het wassen van plastic sportkleding en vinden hun weg in het afvalwater en uiteindelijk in oppervlaktewater.

Advertising
 

Er zijn echter alternatieven, zoals TENCEL ™ Lyocell.

Sinds 2018 is Iron Roots bezig met het maken van microplastic vrije sportkleding. T-shirts, hoodies en joggingbroeken, gemaakt van o.a. hennep en eucalyptusbomen, brachten zij al eerder op de markt. Lyocell is dan ook al enkele jaren beschikbaar.
Erik de Groot, medestichter van start-up Iron Roots: “Één van de grootste uitdagingen voor het maken van sportkleding zonder plastic is dat natuurlijke stoffen over het algemeen niet zo dun geproduceerd kunnen worden. Samen met twee partner fabrieken in Griekenland en Turkije is het Iron Roots gelukt om dit wél te realiseren.”

 
Meer dan alleen duurzaam

De sportshorts zijn gemaakt van eucalyptusbomen. De bomen groeien in FSC beheerde bossen die liggen in Europa.
Van nature is eucalyptus antibacterieel, waardoor er minder nare geurtjes ontstaan tijdens het sporten en de kleding dus minder gewassen hoeft te worden. 
‘Normale’ plastic kleding wordt ook nog eens statisch op je huid, wat niet echt aangenaam is tijdens het sporten. Aangezien deze sportshorts antistatisch zijn, is dat verleden tijd.


Crowdfunding

Om deze unieke sportshorts op de markt te brengen is Iron Roots een crowdfunding campagne gestart op het internationale platform Kickstarter. De Groot: “Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat meer mensen zich bewust kunnen worden van microplastics en de oplossingen ervoor”.

De crowdfunding campagne op het Kickstarter platform sluit af op 25 maart 2021.

Meer artikels over microplastics op ecoTips


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *