Start-up Extraqt wil de energietransitie versnellen via aquathermie

Op 7 juli 2021 ging de startup EXTRAQT officieel van start als de expert in aquathermie. De start-up wil onze samenleving begeleiden
naar duurzame verwarming en koeling op basis van warmte uit rivieren en meren. Het doel: in balans met de natuur gebouwen te verwarmen en koelen.

Overal beschikbaar

Volgens de oprichters van Extraqt is de uitdaging duidelijk: “Rivieren en meren zijn aquathermiebronnen die overal ter wereld beschikbaar zijn. 50% van de wereldbevolking woont op minder dan 3 km van oppervlaktewater waarvan warmte of koude kan onttrokken worden met behulp van een warmtepomp. In het verleden gaven rivieren en meren de mogelijkheid om stedelijke gebieden te bouwen en nu kunnen dezelfde natuurelementen ons de overgang laten maken naar een koolstofneutrale samenleving. Momenteel wordt 50% van onze wereldwijde energieconsumptie gebruikt voor verwarmen en koelen; slechts 14% daarvan wordt duurzaam opgewekt – in Vlaanderen is dit slechts 8%. We stoten elk jaar 6 miljard ton CO2 uit om gebouwen te verwarmen en te koelen. Als we gebruik maken van aquathermische bronnen in plaats van gas, zal er een emissiereductie zijn van 65% bij gebruik van grijze elektriciteit om de warmtepompen te laten draaien en een reductie van 100% bij gebruik van groene elektriciteit.”

Advertising
 

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis