Den Bell is het administratief centrum van de stad Antwerpen (Foto antwerpen.be)

Stad Antwerpen zoekt ontwerpteam voor vergroening den Bell

De stad Antwerpen gaat op zoek naar een ontwerpteam dat het administratief centrum ‘den Bell’ een groene invulling geeft. De stad wil daarmee een voorbeeldrol opnemen en in de binnenstad ruimte creëren voor groen en water.

Antwerpen telt 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. Daken kunnen in de stad nochtans een belangrijke rol spelen, zoals ruimte bieden voor groen en waterbuffering. Veel mensen zijn echter niet vertrouwd met de mogelijkheden, waardoor deze enorme oppervlakte meestal onbenut blijft. Daarom wil de stad inspireren door zelf te experimenteren met verschillende mogelijkheden en eigen daken vergroenen. Groendaken bieden tal van voordelen, zoals wateroverlast verminderen bij hevige regenval, verkoeling bieden op warme zomerdagen en de stedelijke biodiversiteit verhogen.

Advertising
 

Den Bell is het administratief centrum van de stad Antwerpen. Dit opvallend driehoekig gebouw met publiek toegankelijk binnenplein is de thuishaven van meer dan 2.000 stadsmedewerkers. Den Bell is gesitueerd in de Brederodewijk, één van de meest water- en hittegevoelige buurten in de binnenstad. Via groenblauwe maatregelen zoals het realiseren van nieuwe plantvakken of een daktuin, wil de stad regenwater maximaal uit het riool halen en de wateroverlast in de wijk verminderen. Het binnenplein, dat tevens het dak van de ondergrondse parkeergarage is, biedt de stad het potentieel om te experimenteren met het vergroenen van publiek toegankelijke daken. “Het binnenplein is één van de grootste pleinen in de wijk waar bewoners elkaar ontmoeten, picknicken, basketten of leren fietsen. Het ontharden en vergroenen zorgt ervoor dat we aan de nood aan meer groen in deze buurt tegemoetkomen”, aldus Fons Duchateau, schepen van Groen en Patrimonium.

De stad is daarom opzoek naar een interdisciplinair ontwerp- en onderzoeksteam met ontwerpers, technische profielen en participatiespecialisten om samen een ontwerp op te maken en verschillende types daken en gevels te realiseren. Het ontwerp moet volop inzetten op regenwaterbeheer en biodiversiteit alsook het verhogen van comfort en beleving van bezoekers en medewerkers van den Bell. Het team moet er mee voor zorgen dat den Bell de meest duurzame werkplek van Vlaanderen wordt!

Inschrijven kan van via deze link


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *