De productiefaciliteit van BC materials, dat in onze hoofdstad – ook op werven zelf – grondverzet omzet in leembouwproducten. (beeld: BC materials)

Nog geen Belgische normen rond aardebouwproducten

Dat bouwen met (ongebakken) aarde in België zo moeilijk van de grond komt, heeft veel te maken met het feit dat de normalisatie errond in ons land beperkt tot onbestaande is. “Daarom worden nu vooral nog Duitse normen gehanteerd om de praktijk hier bij ons toe te passen”, vertelt Inge Dirkx van het Labo Bouwmaterialen van het WTCB. “Maar er wordt op dit moment wel volop werk gemaakt van Belgische varianten op die normen.”

De meeste normen die al bestaan rond bouwen met ongebakken aarde werden opgesteld door het Deutsches Institut für Normung (DIN) in Berlijn en zijn dus Duits. “Het gaat om de normen DIN 18945 voor stenen of blokken op basis van aarde, DIN 18946 voor op aarde gebaseerde metselmortel en DIN 18947 voor pleistermortel gemaakt van aarde. Daarnaast is er ook de Franse norm XP P13-901 voor ongebakken kleiblokken, die momenteel een grondige herziening ondergaat en zo nauw zal aansluiten bij de DIN 18945. De uitvoering van kleipleisters voor binnentoepassing is wel opgenomen in de Europese uitvoeringsnorm NBN EN 13914-2. Die wordt momenteel trouwens vertaald naar een officiële versie in het Nederlands.

Advertising
 

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis