Milieukeurmerk voor Vlaamse toeristische bestemmingen

Milieukeurmerk voor 119 Vlaamse toeristische bestemmingen

119 Vlaamse toeristische bestemmingen kregen in Brugge een ‘Groene Sleutel’ voor hun inspanningen voor het milieu. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten dit label voor het elfde jaar uit. Uit onafhankelijk onderzoek van 20 labels van hoge kwaliteit, blijkt dat de Groene Sleutel met meer dan 2.500 internationale locaties het grootste milieukeurmerk voor toeristische accommodaties is.

Advertising
 

 

Nieuwe Groene Sleutels

119 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, elf locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij.

Het gaat om recreatiedomeinen, een vakantiecentrum, jeugdverblijven, hotels, gastenkamers, attracties en meetinglocaties. Antwerpen blijft koploper (42 locaties) maar West-Vlaanderen is met zijn 29 sleutels de tweede best vertegenwoordigde provincie.

 

Geleverde inspanningen

De Groene Sleutel moet je verdienen, dat tonen de inspanningen van de deelnemers aan. De Hoge Duin bijvoorbeeld doet onder meer aan hemelwaterrecuperatie, wekt elektriciteit op met zonnepanelen en biedt lokale, biologische en fairtrade producten aan.

Nieuwkomer Hotel Fauwater (Kasterlee) heeft ambitieuze plannen om naast hun zonneboilers, zonnepanelen én een rietveld voor waterzuivering ook nog een warmtenet te ontwikkelen.

Om een Groene Sleutel te behalen moeten de deelnemers voldoen aan een 80-tal criteria:

  • Afvalsortering en vermijden van wegwerpmateriaal zijn een must
  • LED-verlichting vervangt de standaard verlichting
  • voedselverspilling wordt bestreden
  • lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur
  • gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten
  • het verbruik van water en energie wordt nauwkeurig bijgehouden

 

Grootste duurzaamheidslabel

Tweejaarlijks evalueert het Duitse ‘Arbeitskreis Tourismus & Entwicklung’ duurzaamheidslabels. Uit 150 labels selecteerden zij de 20 beste om grondig te onderzoeken. De Groene Sleutel verdient zijn plaats bij de 20 beste door de onafhankelijke controle bij elke labelhouder en de transparantie van de meer dan 80 criteria.

De organisatie roemt ook de economische onafhankelijkheid van het label. Bovendien prijkt de Groene Sleutel op meer dan 2.500 locaties en daarmee laten ze de concurrentie ver achter zich.

 

datum: 12 december 2016
bron: Toerisme Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *