Lars Moratis en Frans Melissen (beeld: Antwerp Management School)

Lars Moratis en Frans Melissen: “Businessscholen moeten op de barricades voor duurzaamheid”

Tijdens de coronacrisis zijn businesssscholen net als veel andere onderwijsinstellingen overgeschakeld op onlineonderwijs. Ze zijn ook gestart met opleidingsprogramma’s om bedrijven weerbaarder te maken of doen onderzoek naar de impact van de coronacrisis. Maar dat volgens de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid van Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences, die zo’n jaar geleden officieel werd gelanceerd, bijlange niet genoeg.

“Businesssscholen moeten voortaan op de barricades voor acties die de wereld écht duurzaam helpen maken”, klinkt het.

Advertising
 


Concepten als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Green Growth of de deeleconomie hebben wereldwijd heel wat in beweging gezet. Maar ondanks alle inspanningen zijn we vijf jaar na het lanceren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) nog niet veel verder, integendeel. De situatie op het vlak van klimaat en biodiversiteit is dramatisch. Dat heeft de coronacrisis eens te meer pijnlijk duidelijk gemaakt. Dit is dan ook niet het moment voor gejubel over de mogelijkheden van technologie. Het is evenmin het moment voor een gelaten ‘het is toch allemaal om zeep’- houding.

“Het is wél hoogtijd voor realisme”, pleiten dr. Lars Moratis en dr. ir. Frans Melissen, houders van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid. Die unieke samenwerking tussen Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences wil een lans breken voor een managementonderwijs dat niet langer deel van het probleem, maar een substantieel deel van de opleiding is. Wereldwijd zijn er meer dan 16.000 businesssscholen, die elk jaar samen miljoenen studenten opleiden. Dit zijn miljoenen kansen om de balans in de positieve richting te doen kantelen.


Maar dan moet managementonderwijs wel verder durven gaan dan het puur klaarstomen van managers. De leerstoelhouders zien alvast drie cruciale taken: “Managementonderwijs moet kritische studies realiseren die de bestaande socio-economische systemen, verhoudingen en veronderstellingen ten gronde in vraag durven stellen. We moeten als businesssscholen ook de morele verbeelding aanmoedigen: studenten stimuleren om heel nieuwe methoden te bedenken voor de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. En tot slot mogen we niet aan de zijlijn blijven staan. Onderwijs is niet ‘neutraal’, we moeten activisme omarmen. Een activisme dat er niet op gericht is om één issue aan te pakken, maar de systemen die ons geleid hebben tot waar we nu zijn.”


In een online ceremonie gingen dr. Moratis en dr. ir. Melissen dieper in op die drie cruciale taken. De ceremonie kon alvast op internationale belangstelling rekenen. Heel wat businessscholen die de ‘Principles for Responsible Management Education’ van de Verenigde Naties ondertekenden, tekenden (virtueel) present. De onlineceremonie werd afgesloten met een unieke inauguratievideo die samen met studenten werd gemaakt en onzacht deed nadenken over welk soort voorouders wij straks voor de toekomstige generaties willen zijn. Daarmee is meteen de toon gezet van de Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid: het kritisch verkennen van wegen om van managementonderwijs een echte actor van duurzaamheid te maken.
De Leerstoel Managementonderwijs voor Duurzaamheid is een initiatief van Antwerp Management School en Breda University of Applied Sciences, ondersteund door Achmea, AgroFair, Antwerp World Diamond Centre, Aquafin, AXA, bol.com, CELTH, D&B The Facility Group, Damen, DNS Belgium, DHL, Indaver, PwC, VITO en ZNA.

Bekijk de video met Lars Moratis en Frans Melissen

The road ahead for (responsible) management education from BUAS on Vimeo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *