Het klimaat voor en na Trump

Het klimaat voor en na Trump?

Wat gaat de 45e president van de Verenigde Staten doen als hij in januari 2017 in het Witte Huis trekt? Trumps campagnebeloften en beleidspunten zijn niet allemaal even duidelijk uitgewerkt…maar het klimaat staat zeker niet bovenaan het lijstje.

Advertising
 

 

Klimaatverandering is “gewoon weer”

Trump gelooft niet in de opwarming van de aarde of een klimaatverandering en als die er is, is dat gewoon de gang van de natuur. Zuivere lucht en water zijn belangrijk, zegt hij, maar de klimaatwetenschap is “bedrog”. Hij wil geen geld investeren in de strijd tegen de opwarming. Dat kost veel geld en banen en niemand weet of het werkt, aldus Trump.

De Redactie.be

Met die boodschap zal het presidentschap van Trump de doodsteek geven aan internationale klimaatakkoorden die onlangs met veel moeite en discussie bereikt zijn in Parijs. De exit van de VS zal ook andere erg vervuilende grootmachten zoals China, Rusland en India tot hetzelfde aanzetten, anders ondervinden zij concurrentieel nadeel.

Alle moeizame vooruitgang van de voorbije decennia sinds het Kyoto Protocol zou worden tenietgedaan. Hoe de wereld er dan tien of twintig jaar na Trump zal uitzien, is dan moeilijk in te schatten.

 

Grote zorgen om klimaatakkoord na winst van Trump

De overwinning van Donald Trump heeft mogelijk een grote invloed op het historische klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. De verwachting is dat Trump – die in zijn campagne sprak van een klimaat-‘hoax’ – zich niet aan de door president Obama gemaakte afspraken zal houden.

De morgen

Trump ziet niets in de klimaatdeal, waarin bijna 200 landen vorig jaar gezamenlijk afspraken de CO2-emissies substantieel te verlagen. De onderhandelaars en waarnemers op de klimaattop in Marrakesh reageerden dan ook geschokt op de verkiezing van Trump, maar toonden wel hun vertrouwen in het transformatieproces dat al is opgestart en onomkeerbaar is. 

Barack Obama, die op het gebied van het klimaat diametraal tegenover zijn opvolger staat, ratificeerde het klimaatakkoord van Parijs al. Trump kan die ratificatie van het akkoord weer ongedaan maken, maar dat proces zal vier jaar in beslag nemen. In het akkoord is opgenomen dat het gedurende drie jaar niet kan opgezegd worden. Waarschijnlijker is dat Trump de afspraken die in het akkoord staan zal negeren; daar staan namelijk geen sancties op.

 

Trump als donderwolk boven nieuwe klimaatconferentie

‘De bullshit over die klimaatopwarming moet stoppen. Onze planeet bevriest, onze temperaturen kennen laagterecords.’ Of ‘het idee van de klimaatopwarming is uitgevonden door de Chinezen, met als doel de Amerikaanse economie te schaden’.

De Tijd

Zijn tweets maken duidelijk waarom klimaatonderhandelaars in Marrakesh huiveren van Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. De Verenigde Naties proberen de komende twee weken de details van het Klimaatakkoord van Parijs uit te werken. Trump zegt bij zijn verkiezing dat historische akkoord naar de prullenmand te verwijzen.

De verkiezing van Trump dreigt een serieuze opdoffer te zijn voor die klimaatinspanningen. De Verenigde Staten zijn na China de grootste vervuiler ter wereld, en het engagement van het land is essentieel om ook de andere belangrijke spelers te motiveren.

De snelle ratificatie van het Parijse akkoord kwam er nadat Amerikaans president Barack Obama en Chinees president Xi Jinping de handen in elkaar hadden geslagen, en de deal formeel ondertekenden. Dat gebaar zette druk op andere spelers, zoals de Europese Unie, om ook snel hun goedkeuring te geven.

De impact van zijn verkiezing op het klimaat kan enorm zijn. Trump belooft de Amerikaanse steenkoolindustrie nieuw leven in te blazen, terwijl die energiebron veruit het meeste CO2 uitstoot. Hij plant ook honderden miljarden dollars aan nieuwe oliereserves aan te snijden.

 

Het milieubeleid van Trump?

Milieuactivisten zullen niet meteen warm lopen voor Trump. Zo liet hij al eerder verstaan dat de klimaatopwarming een mythe is en plant hij miljardensubsidies aan het klimaatprogramma van de Verenigde Naties stop te zetten.

Het Belang van Limburg

Met dat geld wil Trump grote infrastructuurwerken in eigen land betalen. Dat zal nodig zijn als hij de jobs die hij zal verliezen door het economische isolationisme wil compenseren.

Trump beloofde ook om de beperkingen op fracking (de omstreden manier om schaliegas boven te halen) af te schaffen en de Amerikaanse olie- en gasproductie op te drijven.

Zo wil Trump ook dat de Keystone-pijplijn er komt. De pijp van zo’n 1.900 kilometer moet het mogelijk maken om meer olie in te voeren uit Canada, met een maximum van 830.000 vaten per dag. Dat moet de afhankelijkheid van de oliemarkten in het Midden-Oosten terugdringen.

Het project stuit echter op grote weerstand, niet alleen omdat het lokale ecocystemen schade zou toebrengen, maar vooral omdat de pijplijn de ontwikkeling van groene alternatieven dwarsboomt.

 

Wat betekent Trump als president voor ons?

Op ecologisch vlak kan de verkiezing van Trump wel eens voor onaangename verrassingen zorgen. Tijdens zijn campagne beloofd hij bij een verkiezingsoverwinning uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. Maar het Klimaatakkoord van Parijs, dat enkele dagen geleden in werking is getreden, voorziet dat men het gedurende drie jaar niet kan opzeggen.

Nieuwsblad

Onderhandelaars in Marrakech (COP 22) reageerden geschokt op de verkiezing van Trump. “Trump moet kiezen: zal hij een president zijn van wie we zullen onthouden dat hij de wereld op het pad naar een klimaatramp heeft gezet, of een president die naar het Amerikaanse publiek zal geluisterd hebben en ons op het pad naar klimaatvooruitgang heeft gehouden”, aldus Michael Brune van de ngo Sierre Club.

De verkiezing van Trump is een ramp, maar dat kan niet het einde zijn van het internationale klimaatproces“, aldus May Boeve, van de Amerikaanse ngo 350.org. “Trump zal proberen op de rem te staan in de klimaatactie, dat wil zeggen dat we al ons gewicht op de versnelling moeten plaatsen.

 

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne veel gezegd (en geschreeuwd) maar de komende maanden zal moeten blijken wat hij in praktijk effectief zal doen en laten. Het is duidelijk dat hij niet zomaar alles naast zich neer kan leggen en hij een aantal zaken – met tegenzin – zal moeten aanpakken. En dat zal vermoedelijk op een afgezwakt klimaatbeleid uitdraaien.

Aan de andere kant, Trump is een zakenman, dus als hij ergens geld in ziet dan kan het misschien net heel snel gaan?

Overall heeft het klimaat op dit moment geen reden tot juichen, maar met Trump weet je maar nooit, er zijn al vreemde dingen gebeurd…

Hilde De Wachter
Hoofdredacteur ecoTips


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *