Studienamiddag “Meting van relevantste energiedragers voor warmte”

DATUM/TIJD do 11 maart 2021 14:00 - 17:00
LOCATIE
URL videoconferentie

CATEGORIE(ËN)

Organisator: OVED

Alle detailinfo en inschrijven

Meten is weten. Een alom bekende uitspraak die in de energiewereld wellicht nog meer van toepassing is dan er buiten.

Maar energie wordt vaak ook gemeten voor specifieke doelstellingen: facturatie, rapportering aan overheidsinstanties, taxen en accijnzen, subsidies, emissies.

De laatste jaren is het reglementair kader voor energiemetingen beduidend gegroeid. Concreet kunnen we hierbij verwijzen naar regelgeving voor WKK’s, alsook naar de eisen voor aardgasmetingen in het kader van het Europees emissiehandelssysteem.

Recent kwamen hier nog eisen bij als gevolg van de activiteitsrapportering. Tevens werden de verwachtingen wat betreft meten voor industriële grootverbruikers voor de energiebeleidsovereenkomsten naar boven bij gesteld.

Voor OVED industrie is het dan ook een  geschikt moment om betreffende warmte metingen een info namiddag op te zetten waarin voor de relevantste energiedragers overzichtelijk de technische mogelijkheden voor het meten van warmte wordt gebracht met een inleiding van het reglementair kader. Over dit reglementair kader plannen we in het voorjaar nog een specifiek seminarie.

Wat komt er aan bod?

14u00 – 14u10: Inleiding met situering van onderwerp (OVED industrie)

14u10 – 14u40: Overzicht van recente wijzigingen in het regulatoir kader betreffende Warmte metingen (Tomas Velghe, EKG)

14u40 – 15u10:  Basisprincipes van stoommetingen, overzicht van de verschillende technieken, keuzes en ervaringen uit de proces industrie (Jens D’hoey, Ineos)

15u10 – 15u25:    Pauze

15u25 – 16u05: Analyse van een warmtemeting, wat er fout kan gaan, actieplan voor ontwerp, installatie, onderhoud en keuring en ervaringen met WKK (Stefaan Florizoone, Engie)

16u05 – 16u30: Rookgassen & warme lucht (Jakob Bergé, CEE & Chris Devos, Cenerpro )

16u30 – 17u00: Vragen en discussie

logo OVED