Duurzame Transitie: lean, modulair en circulair – Hoe bouwen we in de toekomst?

DATUM/TIJD do 14 oktober 2021 15:00 - 18:00
LOCATIE - - België
URL

CATEGORIE(ËN)

Organisator: Voka Limburg

Alle detailinfo en inschrijven

De Europese Unie heeft met Level(s) een kader uitgewerkt waarmee gebouwen in de toekomst op duurzame wijze gebouwd zullen worden. Op 14 oktober 2021 laten we zien welke principes en richtlijnen hierin gevat zitten en hoe de wisselwerking verloopt met bestaande tools. Ook nemen we een kijkje binnen LAB2FAB, een prachtig modulair en circulair bouwproject waarin tal van cleantech starters hun intrek hebben genomen.

De Europese Unie heeft een kader uitgewerkt waarmee gebouwen in de toekomst op duurzame wijze gebouwd zullen worden. ‘Level(s) – The European framework for sustainable buildings’ maakt gebruik van bestaande normen om een gemeenschappelijke taal te bieden voor de bouwsector, die onmiddellijk toepasbaar is bij bouwprojecten, portfolio’s en beleidslijnen. Deze aanpak focust op de volledige levenscyclus van gebouwen. Centraal staan kernwoorden als lean, modulair en circulariteit. Niet enkel CO2-emissies hebben een invloed op de milieu-impact van gebouwen. Ook de gebruikte materialen hebben een invloed. Met de TOTEM-tool (Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials) stelt OVAM de bouwsector in staat de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te kwantificeren.

Het inhoudelijk deel van deze sessie gaat door bij Greenville, de incubator voor cleantech en circulaire economie. Daar zal Knauf Insulation, dat nauw betrokken is bij de ontwikkeling van Level(s), dit nieuwe kader voor de bouw en hun ervaringen bij de testperiode toelichten. Vervolgens geeft OVAM een uiteenzetting over de Totem-tool en zal architect Kris Blykers ons doorheen de totstandkoming van het naastgelegen LAB2FAB loodsen. We nemen ook een kijkje binnen deze test- en productieruimte voor innovatie bedrijven, dat gebouwd is volgens circulaire en modulaire principes.

 

 

VOKA Limburg