ecoTips bizznews 26 januari 2017 over circulaire economie

De ecoTips nieuwsbrief van 26/01/2017 handelt over circulaire economie: wat is het, waar vind je goeie praktijkvoorbeelden, hoe ga je aan de slag? Schrijf je in voor deze tweewekelijkse nieuwsbrief via deze link

Advertising
 

 

ecoTips 26/1/2017 over circulaire economie: meer nieuws onder de introtekst

 

 

Circulaire economie, evolueren we eindelijk van het modewoord naar de praktijk?

De jongste twee jaar is het woord niet meer uit de ether te slaan: circulaire economie, iedereen is het en iedereen doet het. Maar zoals het modewoorden vergaat, dreigen we de inhoud van de term te vergeten. Want wat is dat, circulaire economie?
Het is in elk geval veel meer dan alleen recycling. Wij Belgen zijn kampioenen in recycleren. Dat bewijzen de cijfers van Valorlub en Recupel, te bekijken in ecoTips januari/februari. Maar daarmee zijn we er niet. Meer nog, dat was de gemakkelijke stap. Nu moeten we onze productontwikkeling en onze businessmodellen herdenken naar een kringloop. Producten designen dus die er niet (meer) op gericht zijn om binnen redelijke (verkoops)termijn stuk te gaan. En business modellen die niet gefocust zijn op meer verkoop van producten maar op dienstverlening, met een economische context gestoeld op hergebruik, hermaken en vermaken/renoveren of om het met nog een paar modewoorden te zeggen: reusing, remanufacturing and refurbishing.
Voor velen, die vasthouden aan de oude economische modellen, een bedreiging; voor vele anderen een opportuniteit. Dat zie je al in de praktijkvoorbeelden circulaire economie die we in ecoTips 17.1 brengen. Wat mij daar het meeste in opvalt, is de hunkering naar data. De bedrijven aan het woord, vinden het nuttig dat ze hun oude en versleten producten opnieuw binnenkrijgen. Want waar anders vind je zo’n schat aan informatie over de zaken die je zelf produceerde?
Denk er zelf eens over na, hoe jij je eigen bedrijfs- en werkingsmodel zou kunnen veranderen, op weg naar een echte circulaire economie. En dat geldt niet enkel voor bedrijven, maar ook voor overheden, onderwijs, onderzoekscentra, federaties en andere organisaties. Stuur me gerust een mailtje met je ideeën en tegenargumenten (naar [email protected])!

En wil je meer lezen over circulaire economie? Bestel dan het nummer ecoTips januari/februari of neem een abonnement op ecoTips.

Veel leesplezier!


Hilde De Wachter, hoofdredacteur

P.S.: Wat er nog zoal te lezen is in ecoTips januari/februari, zie je hieronder.
 

 

Paul Bernaert, milieu-inspectie
Boeiende kijk op Vlaamse milieu-inspectie
 
Interview Paul Bernaert

Wat is circulaire economie?

 

Een interessante introductie

Reportages ecoTips 17.1

 

Bekijk de inhoudstafel

 


In deze editie van ecoTips geven we 2 boeken weg van Vrijheid en Zekerheid, van auteur Dirk Holemans.
Lees zeker ook de recensie in het magazine.

Nog geen abonnement en wil je toch graag
deelnemen aan de winactie? Sluit dan snel een abonnement af!

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *