Carlo Bollen: “Een betere wereld begint bij het stellen van een betere vraag.” (video)

In november 2020 organiseerde ecoTips een Bizztalk over de duurzame werkomgeving. Carlo Bollen van Responsible Office was 1 van de panelleden. We bundelden al zijn inzichten in 1 video.

[vimeo 493347501 w=640 h=480]

Onze werkplek ziet er heel anders uit dan een jaar geleden. We werken bijna allemaal van thuis uit. Gedeelde kantoorfaciliteiten zoals de koffiehoek, de printers, het netwerk, het sanitair, zijn onbereikbaar. We moeten deze vervangen door oplossingen op afstand. Kan dit op een duurzame manier?

Carlo Bollen, expert in de sector van de kantoorartikelen en medeoprichter van Responsible Office, vindt dat de crisis ons alvast één les geleerd heeft: “De overheid kan krachtdadig optreden en heel wat bereiken als het nodig is. Als we die krachtdadigheid en oplossingsbereidheid ook zien in het duurzaamheidsthema, dan kunnen we mooie zaken verwezenlijken.” Zal er in de nasleep van de COVID-19 pandemie en de bijhorende crisis minder of net meer aandacht zijn voor de duurzame werkomgeving? Carlo Bollen is hoopvol maar ook realistisch. “Grote bedrijven kunnen in deze moeilijke omstandigheden digitaliseren en daarom verduurzamen. Kleine en middelgrote bedrijven zullen eerder moeten recupereren van het omzetverlies. Zij hebben het economisch zwaar door de coronacrisis. Ik verwacht op korte termijn een averechts effect en dat zien we al in de praktijk: werknemers hebben nu twee kantoorstoelen in plaats van één. Er worden meer producten gebruikt omdat de kantoorinfrastructuur nagenoeg niet toegankelijk is en men thuis wel moet kunnen werken. Maar dat wil niet zeggen dat we in een tweede fase geen verduurzaming gaan zien.”

“Ik adviseer inderdaad eerder om te werken met de TCO (Total Cost of Ownership) en in die TCO ook de kost voor de planeet mee te nemen. Zolang we dat niet doen, blijven we in hetzelfde straatje wandelen. Die insteek wordt trouwens nu meegenomen in de Europese richtlijn in verband met aanbestedingen. Maar in de praktijk is er nog werk aan de winkel.”

Welke opportuniteiten zien Belgische organisaties momenteel over het hoofd?

“Er is, binnen branches, een gebrek aan samenwerking in de keten. Samenwerking zal tot duurzamere producten leiden. Ik pleit er dus voor om dit per branche te bekijken en de juiste onafhankelijke tussenpersonen te vinden die deze samenwerking kunnen initiëren en tot een goed einde brengen. Dit zou bijvoorbeeld tot eenvormige aanbestedingsdocumenten kunnen leiden. Momenteel krijg je telkens een andere manier van aanbesteden voorgeschoteld, zelfs wanneer het om dezelfde vraag gaat. Daarmee verminder je de kans dat er meer bedrijven kunnen aanbieden. Dit is dus vooral voor de aanbesteder negatief want zij hebben minder potentiële aanbieders, dus speelt de concurrentie minder.

ecoTip van Carlo: “Maak gebruik van de website Responsible-Office.be zodat je weet welke kantoorartikelen duurzaam zijn.”

Een ander, praktisch meteen inzetbaar instrument dat nog veel te weinig gebruikt wordt, is de website van Responsible Office. Op die site bundelen wij ondertussen al 1.000 kantoorartikelen die één of meerdere duurzame derdepartijcertificaten hebben. Dit is dus voor aankopers een erg eenvoudig instrument om te gebruiken. Toch kost het ons enorm veel moeite om bedrijven en overheden ervan te overtuigen deze website te gebruiken.” 

“Bedrijven kunnen niet van het ene moment op het andere alles veranderen. Maar ze kunnen wel stap voor stap werken. Afstappen van copy-paste bestekken en het zogenaamde excel-inkopen, is al een stap in de goede richting. Maak bestekken niet onnodig complex want dat leidt tot oneerlijke gunningen en uiteindelijk is dat in het nadeel van de aanbesteder. Spreek met de mensen en leer bij. Als je drie verkopers hebt gesproken, ken je de markt. Focus niet enkel op de prijs.”

De volledige Bizztalk over de duurzame werkomgeving herbekijken of herbeluisteren? Dat kan via deze link.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.